5 thoughts on “Sinergi

  1. Ya Allah! Kalau ada rating lebih drp 5 bintang, i’ll sincerely give more than just five stars.

    Kau tanya aku
    Kenapa aku tidak melepaskanmu
    Walau kau mencalarkan hatiku
    Walau diriku kau tinggalkan beribu batu
    Jawapanku hanya satu
    “Sebab aku saudaramu!”
    Pastinya keimanan mendahului kata-kataku
    Sebelum ia ku lancarkan keluar menyentuhmu.
    Semua tentang keimanan. iman…iman…iman!!

  2. Some of the words,phrases,sentences that make my heart beating fast
    Qudwah qabla dakwah : tunjuk contoh sebelum menyampaikan(pg 25)

    Dua orang yang bersama-sama,mampu menghasilkan sesuatu yang lebih daripada dua orang mampu lakukan,sesuatu yang luar biasa.Itulah makna sinergi.1+1=3,bukannya 2(pg 26)

    “apakah kau pernah berjalan di satu tempat penuh duri,umar?”Saiyidina umar menjawab,pernah.Ka’ab bin Malik bertanya lagi:”apakh yang kau lakukan?”
    “Aku singsing kainku agar tidak tercarik pada duri,kemudi

  3. Kali ini sudah masuk novel ketiga Hilal Asyraf yang saya langsai pembacaannya. Mungkin kerana saya membandingkan tulisan kali ini, masih dengan tulisan pertama beliau, VT, saya tetap menganggap tulisan ini baik, walaupun mungkin tidak dapat memberi kesan terhadap saya sebagaimana VT.

    Seputar kisah adalah di Jordan, tempat di mana penulis sendiri belajar. Mujur dan syukur, kali ini, banyak yang saya pelajari tentang kehidupan pelajar di Jordan. Semestinya saya merasakan ini pengalaman penulis send

  4. Sinergi
    Bermaksud kerjasama atau apa2 lah. Ini novel kedua Hilal aku baca lepas Takdir. Dan keseluruhannya memang terbaik. Buku ini membuatkan aku rasa berdosa dengan sikap aku selama ni. Watak Irfan memang menjadi contoh dan teladan bagi kebanyakkan pembaca. Rasa macam novel ni bagi ceramah kat aku pon ada. Novel ni juga turut menggambarkan situasi kat Jordan, Universiti Yarmouk dgn JUST tu. Memang totally awesome lah penceritaan dia, plotnya. Digalakkan yang beragama Islam baca buku ni. ceh3.

Leave a Reply